Najlepše darilo za mamo

|Blog

Draga mama, zdaj razumem.

Čeprav praznik mamic, kot večina drugih uvoženih praznikov, prihaja iz ZDA, pa smo ga tudi Slovenci po prvi svetovni vojni vzeli za svojega. 25. marec je torej dan, posvečen mamam in ob tej priložnosti že zdavnaj ni cvetje edino, kar jim otroci v znak zahvale prinesejo za darilo. In kakšna je prava ideja za darilo?

Izvirno darilo: šopek sladkih dobrot

Ko sama še nisem bila mama, se spomnim, da sem nekje zasledila napis: »Najlepše darilo zame je lepljiv bonbon, ki je otroku vmes, preden mi ga je prinesel, že dvakrat padel na tla.« Takrat nisem dobro razumela, kaj točno je nekdo mislil z napisanim. Zdaj razumem. Ko ti tvoj mali otroček slinast in lepljiv bombonček, ki ga sicer obožuje, pokloni kot največje darilo tega sveta, se tudi sam počutiš točno tako. Ni treba veliko, da si ganjen in za to sploh ni potrebna ogromna vaza rož. Dovolj je pozornost, ki je iskrena in ki je samo zame. Me ne preseneča, da so v zadnjem času najbolj priljubljena personalizirana darila. Sama takšna najraje poklanjam in tudi najraje prejemam.

Unikatno darilo zanjo

Unikatno darilo je že vrečka risbic, ki jih ob koncu leta otrok prinese iz vrtca. Nisem vedela, zakaj doma mama hrani vse te zmazke iz mojih prvih let. No, zdaj razumem. Prvi poskusi slikarskega izražanja mojega otroka so že lepo varno spravljeni v mojem domačem arhivu. Če je na kakšni sličici, prepoznavno ali ne, še napis, da sem to jaz ali da je zame, pa tako ali tako šteje še več. In to niso samo darila, ki ostanejo. To so občutki za vedno.

Čas za mame 

Raziskave kažejo, da s(m)o med najbolj utrujenimi in stresu izpostavljenimi ljudmi, mame z malimi otroci. Zato je zares pomembno, da se zavedamo, da si je kljub razdajanju na vse strani, potrebno vzeti čas tudi zase. Umiriti misli, zadihati, poslušati tišino, prižgati svečko in samo… sedeti. Takšen bi bil pravzaprav idealen materinski dan. Praznik mam. Da na ta dan počivamo, da se samo crkljamo in sladkamo. Ker itak vemo, da bi naslednji dan že zelo pogrešale utečeno rutino, kaos in hitenje. Pa umazane gore perila, blatne čevlje in pripravo že 34. obroka v enem dnevu.

Na zdravje na nas, na mame. Velike in male. Obremenjene in flegmatične. Popolno nepopolne. A najboljše za svoje otroke.