Svetovni dan čebel – Bogata medičarska tradicija: raj za okuse in vonjave

|Blog

Na pobudo Slovenije 20. maja svet praznuje Svetovni dan čebel. Tak dan je bil izbran zato, ker se je na ta datum rodil Anton Janša, slovenski čebelar, pionir sodobnega čebelarstva in eden največjih strokovnjakov o čebelah tistega časa. Bil je prvi moderni učitelj čebelarstva na svetu. Ta kmetijska panoga pa je še danes izrednega pomena, morda celo bolj kot nekoč, saj nekaterim čebelam grozi izumrtje.

Od teh malih živalic je odvisen precejšen odstotek prehrambene industrije, čebele pa so eden od pomembnejših opraševalcev, ki zagotavljajo hrano, trajnostno kmetijstvo ter doprinesejo k blažitvi podnebnih sprememb.  

Ste vedeli?
– Čebele zagotavljajo delovna mesta milijonom ljudi.

– So pomemben vir prihodkov za kmete. 
– Za 1 kilogram medu mora čebela obiskati 4 milijone rož in preleteti štirikratno razdaljo okoli sveta.

Med v Sloveniji je naše enkratno naravno bogastvo. Poleg zgoraj naštetega ima tudi zdravilni učinek. Je vsestransko živilo, ki poleg sladkorjev, sestoji tudi iz beljakovin, aminokislin, aromatičnih snovi, vitaminov in mineralov. Uporabljajo ga za zdravje fizičnih in psihičnih ran. Med in medeni izdelki so namreč vedno bolj priljubljeni zaradi svojega antistresnega učinka. So blagodejni vir energije, hkrati pa delujejo pomirjevalno.  

A ne le med, medičarji uporabijo praktično vse, kar čebela nabere. Najboljše izdelke iz medu in satja, za katere smo prejeli že precej mednarodnih priznanj, poznajo že po vseh kontinentih. Ponosni smo, da smo glasniki izredne in unikatne kulturne dediščine, s katero iz roda v rod že leta pridobivamo kakovostne izdelke za želodčke in dušo. Nikjer na svetu namreč ne boste našli tako bogate medičarske, lectarske in svečarske dediščine kot pri nas. Okus narave, dotik ljubezni in vonj harmonije – zasvoljiva kombinacija, s katero ima lahko vsak doma svoj pravi mali medeni raj.