“Nič kiča, avtohtonost in vsebinsko bogat program, nad katerim morajo biti obiskovalci navdušeni.”

|Splošne novice

Po še enem spektaklu, ki so ga v sodelovanju z Združenjem Art&Craft Slo in javnim zavodom Spotur za Slovenj Gradec, Koroško in nenazadnje širno Slovenijo pripravili v družinskem podjetju Perger 1757 nismo mogli mimo tega, da na pogovor povabimo idejnega vodjo odmevne prireditve Srednjeveški preludij, g. Hrabroslava Pergerja.

Foto: Aljaž Uršej

Za vami je še en izjemen Srednjeveški preludij, ki ga je letos kljub malce muhastemu nedeljskemu vremenu obiskalo rekordno število obiskovalcev. Kakšni so občutki?

Da, res je, obisk je presegel naša pričakovanja, zares škoda, da je odlično vzdušje nekoliko pokvaril dež, ki so ga sicer poznali tudi v srednjem veku (smeh). Občutki so fenomenalni, prijetno sem presenečen, da se čedalje več domačinov vključuje v projekt, ki je resnično velik organizacijski zalogaj.

Foto: Aljaž Uršej

 

Omenili ste organizacijo. Priprave in organizacija takšnega spektakla verjetno nista mačji kašelj.

Dejstvo je, da kljub vsemu še vedno delamo z relativno malo ekipo, brez katere zagotovo ne bi bilo te prireditve. Gre za ogromno mero entuziazma in ljubezni brez katere menim, da prireditev ne bi bila tako uspešna. Ne bi rad izpostavljal posameznikov, ampak kljub vsemu je pomembno, da pohvalim župana g. Tilena Kluglerja, ki za tovrstne prireditve vedno pokaže veliko mero razumevanja in tudi aktivno sodeluje. Tu so seveda odlični sodelavci javnega zavoda Spotur, zelo marljivi prostovoljci, prostovoljni fotografi, ki so poskrbeli za fantastične fotografije, novinarji in ostala javnost, ki so prireditev vzeli za svojo in skrbijo, da gredo dobre besede od ust do ust. Velika hvala tudi za vse obiskovalce, ki bi se jim želel še enkrat osebno zahvaliti za rekordno udeležbo in jih že zdaj pozivam, da se Srednjeveškega preludija, ki bo prihodnje leto 13. in 14. junija udeležijo še v večjem številu. No, mlajši sin Lucian bi bil jezen, če se ne bi zahvalil tudi svoji družini, ki je kar precej pomagala na vseh področjih, navsezadnje priprave na dogodek potekajo več kot 4 mesece.

Če se dotaknemo še malce nastopajočih skupin lahko hitro opazimo, da poleg domačih nastopajo tudi skupine iz vseh koncev Evrope.

Foto: Aljaž Uršej

Kar nekaj najboljših srednjeveških skupin osebno poznam, lahko rečem, da smo prijatelji, zato se na naša vabila kljub veliki zasedenosti, z veseljem odzovejo. Ni nepomemben podatek, da so nekatere skupine zasedene tudi za pet let vnaprej! Kot zanimivost lahko povem, da je v letošnjem letu skupina iz Madžarske odpovedala nastop v Los Angelesu, da so se lahko odzvali našemu povabilu. Gre za profesionalce, ki jim je pomembna tudi avtentičnost prireditve, organizacija in navsezadnje posebna nagrada, ki smo jo prejeli na srednjeveški prireditvi na Danskem. Letošnji Srednjeveški preludij je gostil več kot 30 različnih skupin iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Madžarske, Češke in Italije. Pravi hit so postali slovenski asi Dunking Devils, za katere smo pripravili poseben scenarij in program, da smo njihove kaskaderske sposobnosti lahko primerno umestili v srednjeveško zgodbo. Po odzivu obiskovalcev nam je kar dobro uspelo.

Srednjeveški preludij je vsako leto tudi pod drobnogledom ti. strokovne javnosti. Ni skrivnost, da domači in tuji etnologi o Srednjeveškem preludiju v Slovenj Gradcu govorijo z izbranimi besedami. Zakaj?

Foto: Aljaš Uršej

Dobro vprašanje in ugotovitev. Zame osebno so te zadeve zelo pomembne. Morda niso tako opazne, ampak mnenja sem, da, če se gremo neko časovno obdobje moramo narediti vse, da bodo vse podrobnosti na prireditvi kar se da avtentične. Zaradi tega me morda kdo gleda malce postrani in si misli, da kompliciram po nepotrebnem, a sam mislim, da temu ni tako. Kot organizator želim avtentičnost, originalnost in najvišjo kvaliteto na vseh področjih. Samo poglejte naše rokodelce. Sam sem predsednik Združenja rokodelcev Slovenije, do obisti poznam vsakega rokodelca v Sloveniji, a je kljub temu mesto na naši prireditvi le za izbrane rokodelce. In to izključno zaradi tega, ker so bile njihove dejavnosti v času srednjega veka zares prisotne. Pri nas ni tipskih stojnic, v srednjem veku so lončarji izdelke prodajali na tleh, sadje in meso se prodajajo v košarah iz šibja, iz več kot 300 let starega  vrča se toči  staroslovanska pijača OL itd. Redno sodelujemo s priznanimi domačimi in tujimi etnologi, ki vsi v en glas zatrjujejo: nič kiča, avtohtonost in vsebinsko bogat program, nad katerim morajo biti obiskovalci navdušeni.

Ne moremo mimo gigantskega bio bonbona in zdaj že tradicionalne licitacije orjaškega medenjaka, ki vsako leto pritegne množice.

Zgodovina nas uči, da je bil medenjak v srednjem veku sladilo višjih slojev in, da se je delal v velikih kosih in bil le na gradovih in samostanih. Ta običaj smo uspeli prenesti na Trg svobode, kjer prikažemo sekanje kar 10 metrov velikega medenjaka, katerega vrednost licitirajo župani mestnih občin. Do zdaj je na srečo še vsako leto zmagal slovenjegraški župan, ki medenjak kasneje podeli ljudstvu.

Novost v letošnjem letu je bil verjetno največji bio bonbon na svetu, ki je v dolžino meril več kot 10 metrov. Mnenja smo, da je prav, da ljudi ozaveščamo tudi o pomenu zdrave prehrane, pa čeprav gre za sladkanje. Tudi, ko grešimo s sladicami je prav, da grešimo z naravnimi pregrehami. Orjaški bonbon je narejen iz ekoloških sestavin, nse vsebuje želatine, slajen je z medom in obarvan z rdečo peso, kurkumo in spirulino. Ne vem, ali so v srednjem veku že poznali bolezen Celiakijo, je pa vsekakor pomemben podatek, da je bil bonbon primeren tudi za alergike, saj je brez glutena.

Kakšni so obeti in načrti za prihodnost?

Foto: Aljaž Uršej

 

Želim si še več sodelovanja domačih društev, skupin in posameznikov, zato vse že zdaj prijazno vabim k sodelovanju. Sicer pa že delamo na programu za prihodnje leto. Pripravljamo kar nekaj novosti, ki pa seveda naj ostanejo še skrivnost. Mislim, da je dovolj, če povem, da se na Srednjeveškem preludiju 13. in 14. junija 2020 obeta obisk najbolj znane svetovne televizijske postaje, ki je že stopila v stik z nami.