Joga pot nazaj k sebi

|Uncategorized @sl

Se spomniš

kdaj si se nazadnje ustavil, pogledal okoli sebe in se iskreno navdušil nad Življenjem? Kdaj si si nazadnje vzel čas zase, razgibal telo in spraznil misli z zavestnim dihanjem?

Naša vsakdanja življenja so tako zasičena z razmišljanjem, govorjenjem, analiziranjem in planiranjem, da pozabljamo na najpreprostejše, a hkrati najpomembnejše stvari, ki to niso:

Harmonija, vedrina in notranji mir.

V današnji družbi se zdi, da je stanje, v katerem smo nenehno ‘zaposleni’ s čim večimi stvarmi postalo vrlina. Ves čas si polnimo um z načrti, spomini, obveznostmi in kadar se za trenutek, morda čisto po pomoti, to kolesje ustavi, na plan privrejo nelagodja, neznani občutki in strahovi. Takrat spoznamo, da pravzaprav ne znamo in ne zmoremo biti sami s seboj. Da nas odsotnost miselnih vsebin plaši, kajti ne vemo kaj nas čaka tam spodaj, pod neštetimi sloji in etiketami tega kar mislimo, da smo.

Če imamo srečo, v vsem tem notranjem in zunanjem kaosu med pitjem jutranje kave naletimo na en zanimiv prispevek o jogi, ki v nas nekaj premakne. Komu se zazdi, da je prav na te besede, v točno tem vrstnem redu čakal že dolga leta. Takrat nekateri izmed nas počasi odgrnemo zaveso in stopimo na Pot proti sebi.

Na Pot Joge.

Pot joge je pot k harmoniji, povezanosti, enosti.  Pot joge je pot do notranjega miru, vedrine, uravnoteženosti in zdravja na vseh ravneh.  Ta pot je tu za nas vse.

Praksa joge, ki vključuje sistem pravilno izvajanih fizičnih položajev (asan) in najrazličnejših dihalnih tehnik (pranayam), ne vpliva le na fizično telo, kot mnogi predpostavljajo, pač pa deluje tudi na našo energetsko in mentalno raven. Gre za celostno obravnavo človeka – telo, um in duša – s ciljem doseganja polnejšega, zavestnejšega in bolj kakovostnega življenja.
To je le nekaj izmed njih:

Pozitivni učinki prakse Joge

 • Večja vitalnost in energija.
 • Boljše telesno počutje.
 • Manj napetosti in bolečin.
 • Notranji mir in ravnovesje.
 • Večja odpornost proti stresu.
 • Boljša kakovost življenja.
 • Večja osretodočenost in jasnost uma.
 • Usklajenost telesa, uma in duše.

Joga ni nič skrivnostnega ali mističnega.

Rezultati redne jogijske prakse so preprosti in oprijemljivi. Z izvajanjem premišljenih fizičnih položajev se v svojem telesu počutimo bolj udobno in domače – povečamo energijo in gibkost telesa, kar nam pomaga, da vsakdanja opravila počenjamo z večjo lahkotnostjo. Z večjo stabilnostjo čustev in boljšo osredotočenostjo uma, naše miselno delo (služba, učenje) in premagovanje življenjskih ovir postane bolj fokusirano in zato učinkovitejše.

Pozitivne učinke joge lahko začutimo že zelo kmalu, najpogosteje pa po več mesečnem rednem izvajanju jogijskih položajev in dihalnih tehnik. Za razvijanje in ohranjanje discipline pri jogijski praksi, so nam lahko v oporo

Preprosti rituali:

 1. Ustvarimo prostor / kotiček v hiši namenjen izvajanju jogijske prakse.
  Osebno priporočilo: Če je mogoče, naj bo to tih in prijeten prostor v hiši, kjer ne počnete drugih stvari.
 2. Opremimo prostor z energetskimi predmeti, ki ugodno vplivajo na naše počutje.
  Osebno priporočilo: Energetska sveča Perger, ki s svojo vibracijo prečiščuje prostor.
 3. Ustvarimo pomirjujočo atmosfero s satvično glasbo.
  Osebno priporočilo: Mojstrica joge v zvoku Sada Sat Kaur.
 4. Zavijmo se v vonje, ki nas pomirjajo, navdihujejo.
  Osebno priporočilo: Energetska sveča Perger z oddajanjem zdravilnih eteričnih olj in vonjem po medu pripomore k ustvarjanju miru in ljubezni.

 

Energetske sveče, ki pozitivno vplivajo na vaše počutje

Dobrodošli na poti joge – Dobrodošli na poti proti samemu sebi.

S tem prvim zapisom vas želim povabiti k prvemu koraku na poti joge. Življenje se bo še vedno odvijalo v svojem ritmu, le vi boste drugačni, ko boste s svojo prakso postopno odstranjevali moteče dejavnike (zunanje in notranje) ter počasi uravnovešali svoje telo, misli in tisto kar imenujemo duša.

 

Eva,
Učiteljica in praktikantka joge