Meditacija ali kako prisluhniti tišini

|Uncategorized @sl

Silence is a source of great strength (Lao Tzu)

Kdaj ste se nazadnje znašli v popolni tišini?

Brez hrupa elektronskih sporočil, ventilatorja na prenosniku, zvočne kulise na avtobusu, sosedovega sesalca, kričečih oglasov … brez hrupa lastnih misli?

Zaradi nenehno prisotnih zunanjih dražljajev, je naša notranjost enako hrupna in nemirna kot okolje, v katerem živimo. Če dobro pomislimo, nikoli (tudi takrat ko mislimo, da smo) nismo popolnoma osredotočeni samo na eno stvar, zares prisotni. Naša pozornost je raztresena in begajoča, kar ustvarja stres in posledično negativno vpliva na naše telesno in duhovno zdravje.

Ker je zunanji hrup praktično nemogoče popolnoma odstraniti (to niti ni namen), je vprašanje, ki si ga moramo zastaviti na tem mestu – ne kako izklopiti okolico, pač pa kako kljub motečim zunanjim dejavnikom, od znotraj ustvariti osredotočeno, tiho in mirno okolje (vsaj nekajkrat na teden).

Odgovor je: Meditacija.

Sliši se eksotično, celo mistično in zagotovo tuje. Naj vas prepričam, da temu ni tako.
Meditacija je pravzaprav preprosta in vsakemu (ki ima dovolj discipline) dostopna tehnika, s katero lahko umirimo svoj um. Gre za stanje globoke tišine in miru. Stanje osredotočenosti (največkrat) na lastni dih, ki odstranjuje zunanje in notranje šume.

Meditacija nam pomaga, da znova vzpostavimo izgubljeni stik s seboj, s svojimi občutki in intuicijo. Da si izborimo varno zavetje znotraj sebe, polno miru in tišine, h kateremu se lahko vsakič znova vrnemo, ko to potrebujemo.

Pozitivnih učinkov meditacije:

  • Globoka sprostitev – globlji počitek, kot je v najglobljem snu.
  • Manj stresa, depresije in anksioznosti.
  • Zmanjšuje krvni pritisk in pomaga uravnavati srčni utrip.
  • Odpravljanje čustvenih blokad in navezanosti.
  • Izboljšanje odnosov v družini in okolju.
  • Osvobaja živčni sistem napetosti in stresa ter poveča kapaciteto vzdržljivosti.

Vse to se sliši odlično, zanima pa vas kako se pravzaprav lotiti vsega tega.

Napolnite prostor z vonjem harmonije in pozitivno energijo.

Kako začeti meditirati?

Tisti, ki že nekaj veste o tem, boste rekli, prav, se usedem, zaprem oči in globoko diham, kar je pravzaprav odlično izhodišče za začetek. Preprosto in učinkovito, pa vendar ne tako lahko kot se sliši! Pot do tega, da vzpostavimo meditativno stanje je dolga in zahteva veliko vztrajnosti.

Vsak začetek je težak, vendar glede na lastne izkušnje obstajajo določeni dejavniki, ki vsekakor olajšajo popotovanje v meditacijo:

  1. Telesna pripravljenost: Četudi se sliši smešno – saj vendarle le sedimo – boljša fizična pripravljenost in redno izvajanjem jogijskih položajev (klik), zagotovo olajša več minutno sedenje v nepremičnem položaju. Kar poskusite ?
  2. Dihalne tehnike: Ko začnemo z meditacijo, je pozornost najlažje usmeriti na lastni dih. Tisti, ki že imajo izkušnje z dihalnimi tehnikami (več o tem v naslednjih zapisih), imajo bolj čiste dihalne poti hkrati pa lažje vzdržujejo enakomerno in globoko dihanje, ki jim pomaga ohranjati osredotočenost. 
  3. Miren in udoben kotiček: Ko se odločimo meditirati, ne izrednega pomena, da najdemo/ustvarimo prostor v hiši, ki nas navdaja z mirom. Prav tako je dobro blazino za meditacijo ali kvader, ki podpira naše telo v sedečem položaju in nam omogoča, da hrbtenico ohranimo ravno.
  4. Predmeti, ki spodbujajo osredotočenost: Pri meditaciji si lahko pomagamo s številnimi predmeti – pri lastni praksi uporabljam Energetsko svečo Perger, ki s svojo vibracijo ustvarja energetsko valovanje, ki mi pomaga pri umirjanju uma, diha in srčnega utripa.

Pa veselo posedanje s samim seboj. Tišina je lepša kot si mislite.

Eva,
Učiteljica in praktikantka joge

#dobro počutje#energetske sveče#energija#tvoji trenutki