Čas priprave:
25-30 min
Čas kuhanja:
17-18 min
Količina:
15 kolačkov
Sestavine za okras:
– Perger lizike
– sladke drobtinice ali mrvice
Sestavine za kolačke:
– 2 jajci
– 60 gramov sladkorja
– 1 žlica vanilin sladkorja
– ščepec soli
– 200 gramov moke
– 60 ml rastlinskega olja
– 150 ml mleka
– 1/2 vrečke pecilnega praška
– 12 čajnih žličk poljubne marmelade ali čokoladnega namaza (uporabili smo belo čokoladni namaz)
Sestavine za kremo:
– 350 ml sladke smetane
– 2 žlici mascarpone sira
– 2 žlici sladkorja v prahu
– 3 lističi želatine + 30 ml sladke smetane
Postopek
Želatino namočimo v hladni vodi. Smetano stepamo do čvrstega. Takšni vmešamo sladkor in mascarpone sir. Želatino skupaj z 30 ml sladke smetane na najnižji temperaturi stopimo. Takšno med hitrim mešanjem vmešamo v smetanovo kremo. Pokrijemo s folijo za živila in položimo v hladilnik za vsaj 1-2 uri.
Izmerimo olje in mleko. V posodi zmešamo moko s pecilnim praškom. Jajci, skupaj s sladkorjema in soljo stepamo da zmes podvoji prostornino. Takrat izmenično dodajamo izmerjene tekoče sestavine in suhe.
Slabo žlico zmesi dodamo v papirnate košarice, nato dodam čajno žličko marmelade ali namaza in pokrijemo z zmesjo. Pečemo v segreti pečici, na zgornji tretjini, na 180 stopinjah 17-18 minut oziroma dokler zobotrebec ne pride ven čist.
Kolačke ohladimo in jim nabrizgamo ohlajeno smetanovo kremo ter jih okrasimo s sladkornimi drobtinicami in lizikami.